Milyen lesz a szakiskolai képzés?

OKJ képzések, Műszaki, ipari képzések

OKJ, szakközépiskola, pályaválasztás, szülők

Idén legalább 5.000 diákot érint az új, több gyakorlati órával induló szakiskolai képzés, amelynek bevezetése csak 2013-tól lesz kötelező az intézmények számára, és a szakközépiskolai oktatásban is csak a jövőre induló tanévben lesznek érzékelhető változások - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az mti-nek.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatója szerint szeptember 1-jétől szakközépiskolában 227.600, szakiskolában 128.400 tanuló kezdte meg a tanévet, míg a szakközépiskolákban 40.200, a szakiskolákban pedig 33.900 első évfolyamos tanul.

Az új szakképzési törvény szerint a három évfolyamos szakiskolai képzés egy évfolyamnyi közismereti óraszámot tartalmaz, párhuzamosan a két évfolyamnyi szakmai órával, és már az első szakiskolai évfolyamon beépítik az órák közé a szakmai gyakorlati órákat.

További változás, hogy idén szeptembertől - igaz, szigorú feltételek mellett - már a kilencedik évfolyamon is köthető tanulószerződés, ez pedig arra ösztönzi a gyakorlati képzőket, és a tanulókat is, hogy az új képzési formát válasszák.

2011-hez hasonlóan az iskolák idén is választhattak: vagy a régebbi tartalmú szakmákat oktatják, vagy - önkéntesen - bevezetik a kamara által kidolgozott képzési programokat. A 2013 szeptemberétől induló tanévben ugyanakkor már kötelező lesz az új képzési forma indítása, miközben a régi típusú képzés - amelynek keretében két év alapvetően közismereti évfolyam után jött csak két év szakképzési évfolyam - kifutó jelleggel fokozatosan megszűnik.

Az előző tanévben már élt az úgynevezett előrehozott szakiskolai képzési rendszer, amelyhez a gazdasági kamara tavaly nyáron a duális képzési formához jobban igazodó szakmai és vizsgakövetelményeket dolgozott ki.

Czomba Sándor szerint idén az előzetes számítások szerint legalább 5 000 tanulót fog érinteni az új képzés, de elképzelhető, hogy ez a szám eléri a 10 ezret is, mivel már kilencedikben is köthető tanulószerződés. Tavaly majdnem 10.000 tanuló kezdte meg tanulmányait az új követelmények szerint.

Az új rendszerben oktatott szakmákra példaként említette azokat a korábban is magas gyakorlati óraszámmal oktatott szakképesítéseket mint az ács, a cukrász, a villanyszerelő, az asztalos, vagy a gépi forgácsoló.

Az államtitkár kiemelte: nagyságrendileg ugyanannyi szakmai gyakorlati óra lesz, de ezek már a kilencedik évfolyam kezdetétől kötelezően beépülnek a képzésekbe. Ezzel jelentősen csökkenni fog a tanulók lemorzsolódása is; eddig minden ötödik gyerek szakképesítés megszerzése nélkül hagyta el a szakiskolát - fűzte hozzá.

A változtatástól azt várják, hogy a szakiskolai képzés a rövidebb képzési idővel együtt hatékonyabbá válik, motiváltabb tanulókkal, kisebb lemorzsolódással. Czomba Sándor szerint a kisebb óraszám ellenére is az eddiginél megalapozottabb tudással szerzik meg a tanulók a szakmai bizonyítványukat; erre a gazdasági kamara által kidolgozott követelményrendszer bevezetése a garancia.

A cégek részvétele kapcsán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva kifejtette: a gazdálkodó szervezetek körülbelül másfél százaléka vállalja a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő 92.000 tanuló gyakorlati képzését.

Az arányokat tekintve ez azt jelenti, hogy a képzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek átlagosan mintegy 10 fő tanuló képzését vállalják. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai alapján a legkedvezőbb ágazatok, amelyekben a legtöbb tanulószerződést kötik, a vendéglátás, kereskedelem, és az úgynevezett egyéb szolgáltatás.

A 2013 szeptemberében kezdődő tanévben több változás is lesz: a szakközépiskolában az érettségivel együtt a tanulók már a tizenkettedik évfolyam végén szakmai végzettséget is szereznek. Igaz, ez nem az Országos Képzési Jegyzék szerinti szakképesítést jelenti, de egy olyan szakmai érettségi lesz, amellyel már akkor is elhelyezkedhet a tanuló, ha nem megy tovább szakképzési évfolyamra, hiszen a szakmai érettségi a FEOR szerinti munkakörben jogosít munkavégzésre. A szakmai érettségi birtokában a diák dönthet úgy, hogy továbbtanul szakközépiskolában, vagy akár főiskolán, egyetemen, de a munkaerő-piacot is választhatja.