Mi lesz, ha nem sikerül?

Ba, Bsc, egyetem, mesterképzés, osztatlan képzés, pótfelvételi, alapszak

Nem rémisztgetni akarunk, de ha idén felvételizel főiskolára vagy egyetemre, akkor nem vagy könnyű helyzetben, hiszen nagyon sok változás nehezíti a választásodat.

Az, hogy jelentősen csökkentették a felvételi keretszámokat, minden felvételiző esélyeit csökkenti. Az eduline kalkulációja szerint emelt szintű érettségi, ötös tanulmányi átlag és nyelvvizsga kell például ahhoz, hogy idén valaki államilag támogatott jogi vagy gazdasági képzésre jusson be. A becslések szerint legalább 475-485 pontra lesz szükségük azoknak a felvételizőknek, akik államilag finanszírozott jogászképzésre jelentkeztek.

Ezt a számítást te is elvégezheted, ha megnézed, hogy az általad választott képzésen és intézményben tavaly hány pontra volt szükség ahhoz, hogy valaki bekerüljön. Ezután megnézed, hogy idén azon a képzésen csökkentették vagy emelték a keretszámot, akkor nagyjából meg tudod becsülni, hogy mire számíthatsz a ponthatárhúzásnál.

Az önköltséges képzéseken valamivel alacsonyabb ponthatár várható, ezért ha már most úgy látod, hogy nem lesz annyi pontod, amennyi az államilag támogatott képzéshez szükséges, akkor még változtathatsz pl. a felvételi sorrenden, vagy végiggondolhatod, hogy inkább felveszed a diákhitelt, és választasz önköltséges képzést.

Úgy tűnik sajnos, hogy ebben az esetben a kivárás nem segít, mert egy nemrég megjelent tervezet szerint a következő években tovább csökkentik az államilag támogatott helyek számát. A jogászképzésben például jövőre már egyetlen ilyen hely sem lesz.