Már nyolc év múlva nem lesz elég diplomás

mesterképzés, alapképzés, szakirányú továbbképzés, Ba, Bsc

A magyar munkaerőpiacról csaknem 150 ezer jól képzett, diplomás szakember hiányzik majd 2020-ban egy felmérés szerint. A gyártás területén túlkínálat lesz jelentkezőkből, az üzleti szolgáltatásoknál és az építőiparban viszont munkaerőhiányra lehet számítani – közölte a Randstad.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég az idén készített egy kutatást és tanulmánykötetet a magyar és nemzetközi munkaerő-piaci helyzetről, illetve a munkavállalók képzettsége és a munkaadói elvárások közötti eltérésekről.

A Randstad közleményében Annemarie Muntzot, a Randstad Holding pr-vezetője kifejtette: ha figyelembe vesszük a friss diplomások belépését és a nyugdíjasok egy részének visszatérését a munkaerőpiacra, akkor is csaknem 150 ezer emberes hiány várható a felsőfokú végzettségűekből Magyarországon alig 8 év múlva.

A szakértő szerint a legnagyobb fenyegetést a kereslet-kínálat egyensúlyára az jelenti, hogy a középfokú végzettségűekből körülbelül félmillióval több lesz annál, mint ahány ilyen szakemberre igény lesz a munkaerőpiacon.

Jelenleg a végzettség szintjében Magyarországon kisebb az eltérés a munkaadók igényei és a munkavállalók képzettsége között, mint átlagosan az Európai Unió tagállamaiban, de a szakterületeknél már nem ilyen kedvező a helyzet. Míg az uniós országokban átlagosan 77 százalék dolgozik a végzettségének megfelelő területen, addig Magyarországon csak 71 százalék.

Az előrejelzések alapján további nehézségekre kell számítani. A becslések szerint 2020-ban a gyártás területén több mint 200.000 fős, a kereskedelemben pedig csaknem százezres túljelentkezés lesz az állásokra - főleg alap- vagy középfokú végzettségűekből. Az építőiparban és az üzleti szolgáltatások területén viszont szakemberhiány várható, például nem lesz elég mérnök és IT szakértő.

A Randstad szakemberei szerint Magyarországon a helyzet megoldásához több intézkedésre is szükség lenne. Ezek közül az egyik első az oktatási reformja, olyan szakterületeken kell több diákot képezni, amelyekre igényük van a vállalatoknak. Az alacsonyan képzettek, illetve az oktatási rendszerből korán kikerülők számára pedig a jelenleginél hatékonyabbá kell tenni az oktatást és az álláskeresést támogató rendszert.

Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója szorosabb együttműködést szorgalmaz a munkaügyi szervek és az állásközvetítő cégek között, hiszen a munkaügyi hivataloknak pontos adatbázisuk van az álláskeresőkről, míg az állásközvetítők ismerik a cégek elvárásait és a legjobb kiválasztási stratégiákat.

(Az mti közleménye nyomán)