Könnyebben tanulsz, ha fontos neked az anyag

felnőttképzés, nyelvtanulás, felnőttoktatás, oktatáspolitika, pedagógia, gimnázium, szakközépiskola

Akkor sikeresek a diákok, ha a tanulást saját ügyüknek érzik - mondta Karl Gebauer göttingeni pedagógus, több képzési és nevelési kötet szerzője nemrég Budapesten, a Goethe Intézet rendezvényén. De nem kell a tanárodtól várnod, hogy felkeltse érdeklődésedet, te is motiválhatod magad.

Az oktatás jövőjéről szóló rendezvényen Karl Gebauer göttingeni pedagógus, több képzési és nevelési kötet szerzője úgy fogalmazott: a tanuláshoz "a hajtóerőt" a kíváncsiság és az aktivitás adja. A tanároknak ezért érezniük kell, mi iránt érdeklődnek igazán a tanítványok; ha engedik őket játszani, egész életükre szóló élményeket szerezhetnek nekik.

Ezért van az, hogy mindig azokat a tantárgyakat tanulod leggyorsabban, amelyek érdekelnek. De nem kell a tanárodra várnod, te is érdekesebbé teheted a tanulásod. Az interneten rengeteg érdekes anyagot találhatsz ehhez. Ha például nehezen tanulsz egy verset, keress információkat a költőről. Könnyebb úgy magolni a sorokat, ha tudod, hogy egy érdekes, bohém figura írta azokat.

Segítheti a tanulási kedvedet az is, ha végiggondolod, hogy az adott anyagot mire tudod használni. Szívesebben tanulod például a matematikát, ha végiggondolod, milyen jó hasznát veszed majd, amikor felnőttként házakat építesz vagy hidat tervezel. MTI/mot