Kis fodrászat - kis vendégkör New York-ban

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Amerika  a lehetőségek hazája ma is sok embernek. Vajon hogyan boldogul két fodrász a zsúfolt New York-ban?

Depresszió ellen új hajszín!

Alex fodrászüzletében, amely egy jómódú lakóövezeti negyedben található, az idősebb korosztály fordul meg.

- Emigránsként nem lehet könnyű érvényesülni egy idegen országban...

- Még Törökországban tanultam ki a szakmát, majd húsz évvel ezelőtt New York-ba emigráltam, és kitartó, kemény munka árán ma már egy közepes méretű népszerű fodrászszalont vezetek. Számunkra az az öröm, ha alig győzzük munkával. No, és persze természetesen jövedelmünk is csak akkor van, ha vendégünk van.

Szeretik az elegáns üzletet a vendégek

A híres Madison Avenu-n nyitotta meg üzletét Reinaldo öt évvel ezelőtt. Csupa kiváló fodrászt gyűjt maga köré, így a szalon vendégköre folyamatosan bővül.

- Egy kicsiny, családias, vagy egy nagyobb fodrászatban jobb dolgozni?

- Kis fodrászat – kis vendégkör, nagy fodrászat – nagy vendégkör. Egy nagyobb üzlet mindenképpen jövedelmezőbb. Mi egy kétszékes kis fodrászattal kezdtünk a szomszéd házban, két évvel később már költöztünk helyszűke miatt: tíz székre bővítettünk, és szépségszalonnal egészítettük ki a vállalkozást.

- Hogyan kerülhet be egy frissen végzett fodrász a csapatba?

- A tulajdonosokkal együtt teszteljük a jelentkezőt, mennyire dolgozik jól, és ha igen, megkapta az úgynevezett széket. Mindenki egyéni vállalkozó, a „székért“ és vendégkörért cserébe bizonyos százalékot kell fizetnie a bevételéből. Nincs rögzített árlistája a szalonnak, mindenki maga szabja meg a díjait.

Fülöp Ildikó