Ki ellenőrzi majd a hallgatói szerződés betartását?

egyetem, mesterképzés, alapképzés, felvételi, Ba, Bsc

A hallgatóknak maguknak kell majd jelezni, ha ledolgozták a hallgatói szerződésben rögzített éveket, akik nem teljesítik a feltételeket, azokat az adóhatóság fogja megkeresni.

Az oktatási államtitkárság közlése szerint, ha valaki ledolgozta a képzési idejének kétszeresét Magyarországon, az köteles lesz 30 napon belül jelezni ezt az adóhatóságnál, adatokkal alátámasztva. Aki nem teljesíti a feltételeket, azt várhatóan ugyancsak az adóhatóság keresi majd meg.

A hallgatói szerződések nyilvántartásával, kezelésével kapcsolatos szabályokat rögzítő kormányrendeletről még a nyár folyamán születik döntés. A tervezet szerint a felsőoktatási intézmény a hallgatói jogviszony megszűnéséről vagy a képzés lezárásáról az adatokat eljuttatja az Oktatási Hivatalhoz, amely aztán tájékoztatja a hallgatót, valamint az adóhatóságot a szerződés teljesítéséhez szükséges feltételekről.

Az Oktatási Hivatal átadja az adóhatóságnak a törvényben rögzített szabályok szerint nyilvántartott adatokat is. A hallgatói jogviszony ideje alatt az Oktatási Hivatal, lejárta vagy megszűnése után az adóhatóság foglalkozik majd az üggyel.

femina.hu