Készülnek a köznevelési törvényhez tartozó rendeletek

oktatáspolitika

A tervezett tempóban készülnek a nemzeti köznevelési törvény végrehajtásához szükséges rendeletek, ellentétben a szakszervezetek állításaival - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel.

Mint írták, "a szakszervezetek érthetetlen módon azon versengenek, hogy ki tud minden alapot nélkülöző kijelentésekkel nagyobb bizonytalanságot és félelmet kelteni a pedagógusok körében". Nem létező késedelemről, többletkiadásokról, káoszról és pedagóguselbocsátásokról beszélnek azok az "érdekvédők", akik asszisztáltak a szocialista-liberális kormányok ámokfutásához - fogalmaztak.

Annak a meggyőződésüknek adtak hangot, az önkormányzatok a jövőben is abban lesznek érdekeltek, hogy a településen élő gyermekek a lehető legjobb körülmények között tanulhassanak, ezért "tisztességből, emberségből, a szakma iránti becsületből ideje lenne a félelemkeltő hecckampányt befejezni".

Rámutattak: a köznevelési törvény egyértelműen rögzíti, hogy az osztály- és csoportszámok, illetve az intézmény egyéb feladatai, speciális jellege alapján hány pedagógusra van szükség. Hangsúlyozták: bár az egyre csökkenő gyereklétszám miatt kevesebb pedagógus kell a jövőben, a helyzetet az Emmi oktatásért felelős államtitkársága a nyugállományba vonulók státusának be nem töltésével kívánja megoldani, nem pedig elbocsátásokkal.

Felhívták a figyelmet arra: az elmúlt két esztendőben a kormány olyan intézkedések sorát fogadta el, amelyek hosszú távon biztosítják az iskolákban a nyugodt munka feltételeit. A pedagógus-életpályamodell elfogadásával évtizedes adósságot pótoltak, mert "az új szabályozás visszaadja a pedagógushivatás rangját, anyagi és erkölcsi megbecsültségét".

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a jövő év első felében 10-15 ezer pedagógus veszítheti el az állását. Ezt részben a fenntartóváltással magyarázta, mert - mint mondta - a járásokhoz kerülő iskolák esetén a tankerületek a kisebb tanulói létszámmal működő intézményeiket átcsoportosítják, aztán kiürítik és bezárják majd. A PSZ elnöke szerint az elbocsátást támasztja alá a kötelező óraszám emelése, továbbá a 16 évre csökkentett tankötelezettségi korhatár is.

MTI