Iskolakezdési támogatás: csak utalványban

oktatáspolitika, szülők

A HR Portálon jelenleg a második legnézettebb írás az iskolakezdési támogatás szabályainak megváltozásáról szóló hír. Nem véletlenül, hiszen sokakat érint ez az évek óta népszerű juttatási forma változása. A HR Portál utánajárt, milyen következményei lehetnek a törvénymódosításnak.

A Magyar Közlönyben július 6-án jelent meg az a törvénymódosítás, mely átírja az iskolakezdési támogatás szabályozását. Szerencsére a módosítás majd 2013. január 1-jétől lép hatályba, így az idei iskolakezdést még nem érinti.

Az iskolakezdési támogatás a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára, amely jelenleg a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül használható fel például tankönyv, taneszköz, ruházat levásárlására.

Két fontos változásra kell felkészülni az iskolakezdési támogatással kapcsolatban jövő

A munkáltató gyermekenként és szülőnként 27 900 Ft értékben adhat iskolakezdési támogatást. A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy-egy diák iskolakezdését akár 55 800 forinttal is segíthetik a cégek

évtől. Egyrészt bővül a felhasználási időszak, hiszen nemcsak október végéig lehet majd költeni az utalványokkal, hanem az év végéig. Fata László cafeteria szakértő a HR Portálnak elmondta, ezt a változást üdvözölték a munkáltatók és a munkavállalók is, hiszen így több idejük van azt elkölteni.

Jövőre csak utalvány adható

A másik az, hogy míg idén kétféle módon lehet adni az iskolakezdési támogatást: utalvány formájában, vagy pedig a munkáltató nevére kiállított számlák elszámolásával, addig 2013. január elsejétől csak az elsőre nyílik lehetőség. - Vagyis jövő évtől kizárólag (papíralapú vagy elektronikus) utalvány formájában adható ez a juttatás. A törvénymódosítás indoklása az, hogy kevesen vették igénybe a számlák elszámolásának lehetőségét. A nagyobb cégek eddig is jellemzően utalványban adták ki a támogatást. Ez a kisebb településeken és kisebb cégeknek okoz majd kellemetlenséget, mert inkább ők éltek ezzel a lehetőséggel - mondta Fata László.

A szakember hozzátette, ez a változás még a szülők pénztárcáját érintheti érzékenyen. Az ugyanis, hogy az iskolában kiadott tankönyvekről szóló számlát jövőre már nem lehet elszámolni, tulajdonképpen azt jelenti, hogy az iskolakezdési támogatásból jövőre nem lehet a tankönyveket megvásárolni. - Hiszen az iskolákban nem megoldott az utalvány elfogadása - magyarázza Fata László.

Ez vár tehát a szülőkre, ha 2013 őszig nem történik változás, például az, hogy utalvány-elfogadóhelyekké válnának az iskolák, vagy az, hogy könyvesboltok kezelnék a tankönyvosztást.

A szülők valószínűleg tiltakozni fognak

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete már 2008-ban több problémára felhívta a figyelmet. A kistelepüléseken élő szülők kifogásolták, hogy több kilométer távolságra van olyan kiemelt üzlet, ahol beválthatják az iskolakezdési utalványt, mert a helyi vállalkozók nem kötöttek szerződést az utalványt kibocsátó cégekkel, a számukra magas kezelési díjak miatt. Szintén nehezményezték, hogy hiába szeretné a szülők többsége tankönyvvásárlásra fordítani a munkáltatójától kapott iskolakezdési támogatást, ha "az iskolák nem fogadják el az utalványt, ezért sokszor szükségtelen dolgokra kénytelenek felhasználni a támogatás összegét". Az egyesület már akkor kérte az illetékesektől, hogy tegyék lehetővé az iskolákban az utalványok elfogadását. "Ne kényszerítsék a szülőket, hogy saját zsebükből fizessék ki a tankönyvcsomag árát, amikor munkáltatójuk jelentős összeggel járul hozzá iskolakezdési kiadásaikhoz." Az MSZOE akkor felkérte a szakminisztérium illetékeseit, hogy intézkedjenek arról, hogy az iskolák legyenek kötelesek elfogadni a különböző cégek iskolakezdési támogatáshoz kiadott utalványait.