Ezt kell vállalnod, ha támogatott képzésre vettek fel

egyetem, mesterképzés, alapképzés, felvételi, Ba, Bsc

Megjelent a hallgatói szerződés mintája, amelyet a 2012 szeptemberében induló állami ösztöndíjas, vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvett hallgatóknak kell aláírniuk ahhoz, hogy igénybe vehessék a támogatást.

Ha állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésre vettek fel, az első lépés, hogy alá kell írnod az állami ösztöndíjszerződést. Ha ezt nem teszed meg a beiratkozásig, akkor önköltséges formában kezdheted meg a tanulmányaidat.

A részösztöndíjat akkor ajánlják fel, ha műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területen, vagy az agrárképzési terület agrárműszaki képzési ágában vettek fel önköltséges képzésre.

Állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal maximum 12 félévet támogatnak.

Az állam vállalja, hogy az adott képzésben igénybe vett támogatási idő alatt, de legfeljebb a hallgatói jogviszonyod megszűnéséig fizeti a képzési költséget, és törekszik arra, hogy ha befejezted a képzést, akkor állást biztosít neked.

Tőled azt várják, hogy legkésőbb a képzési idő másfélszeresén belül végezz, és a diplomád átvétele után 20 éven belül a képzési idő kétszeresének megfelelő ideig Magyarországon dolgozz, vagyis „társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt” létesíts, vagy „magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet” folytass. Ez azt jelenti, hogy ha három év alatt szerzel diplomát, akkor az azt követő húsz évben összesen hat évig kell itthon dolgoznod.

Ha nem fejezed be a képzést a megadott határidőn belül, akkor vissza kell térítened a képzési költség felét. Ez az idő hosszabb lehet, ha külföldi felsőoktatási intézménybe nyersz ösztöndíjat, vagy a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében felnőttképzésben tanulsz. Ha halmozottan hátrányos helyzetű vagy, akkor nem kell visszafizetned a költségeket akkor sem, ha nem végzel a képzési idő másfélszerese alatt.

Ha nem dolgozol Magyarországon elég ideig, akkor a teljes összeget kell visszatérítened, megemelt kamattal. Ha szomszédos országban élsz, akkor ott is ledolgozhatod a képzési idő kétszeresét. Nem vonatkozik rád a szabályozás, ha hitéleti képzésben veszel részt. A hazai munkaviszonyba kétszeres időnek számítják az önkéntes katonai szolgálatot.

Ha a főiskolai éveid alatt önköltséges formára váltasz, akkor csak az állami finanszírozású idő dupláját kell Magyarországon ledolgoznod. Ha párhuzamosan több szakot végzel, akkor a kötelező idő is többszörös lesz. Ha egymás után több diplomát szerzel, akkor az első oklevél megszerzésének időpontjától kell számítani a kötelező éveket.

A hazai munkaviszony időtartamába beleszámít a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási segély és a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama, valamint az az időszak, amely alatt álláskereső vagy, vagyis „a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott álláskereső és járadékra” vagy jogosult. Mentesülsz a hallgatói szerződésben foglalt kötelezettségek alól, ha három gyermeket szülsz.

A szerződés teljes szövegét itt találod: http://www.oh.gov.hu/hallgatoi