Diákhitel felsőbb éveseknek is, ösztöndíj költségtérítéses hallgatóknak?

Ba, Bsc, egyetem, alapképzés, másoddiploma, alapszak

rektori A testület konkrét jogszabály-módosító javaslatokat is tesz. Ajánlásaik egy része a finanszírozással kapcsolatos, elsősorban azzal, hogyan lehetne helyettesíteni a csökkenő állami támogatást.

  • Szeretnénk elérni például, hogy a piac szereplői is átvállalhassák utólagosan a hallgatóktól a diákhitel visszafizetését – mint ahogy az állam teszi majd ezt a közszolgálatban elhelyezkedők esetében –, s a cégek mindehhez adókedvezményt kapjanak.

Ugyancsak adókedvezménnyel ösztönöznénk azokat a vállalatokat, alapítványokat, amelyek ösztöndíjak felkínálásával szállnak be az ágazat, a hallgatók támogatásába. Javasoljuk továbbá, hogy a Diákhitel 2 igénylésének lehetőségét nyissák meg a már felsőoktatásban tanuló önköltséges hallgatók előtt is, s ne csak felmenő rendszerben vezessék be az új, kötött felhasználású konstrukciót – mondta a Magyar Nemzetnek Mezey Barna, a testület elnöke.

Hozzátette: a minőség javítását szolgálná, ha a döntéshozók változtatnának a tanulmányi ösztöndíj szabályain is. A rektorok szerint komoly húzóerő lenne, ha ezt a lehetőséget kiterjesztenék az önköltséget fizető hallgatók körére is. Az ösztöndíjra fordítandó keretet nem kellene növelni, viszont valóban a legkiválóbban teljesítő hallgatók juthatnának hozzá.

(forrás: Magyar Nemzet)