Az otthonok megszépítője - A festő, mázoló, tapétázó

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

- Rengeteg gyakorlat kell ehhez a munkához, hogy az minden igényt kielégítő legyen, ezért azt az időszakot, amikor hallgatóink már a tapasztaltabb kollégák segítségével terepre járnak, szintén beleszámítjuk a tanfolyamba - mondja Mezei István oktató. – Az általános iskolai végzettség elég nálunk, így kerülnek hozzánk néhányan hátrányos helyzetű családokból származó, vagy problémásabb fiatalok is. Itt azonban mindenkinek, aki szorgalmas és rendesen képzi magát, egy olyan szakma lesz a kezében, amelyik kell a világban, és a jó szakembernek valóban mindig lesz becsülete.

Tantárgyaink közé tartoznak az építőipari feladatok, ezek összefoglaló ismereteket jelölnek, valamint a falfelületek előkészítése, festése, a mázolás, és a felújítási munkák. Ezeken kívül a tapétázás és a plakátragasztás is elsajátítható nálunk, sőt, még alapvető vállalkozási ismereteket is oktatunk, hiszen ez utóbbi sem lehet haszontalan azok számára, akik komolyan gondolják.

- Én is ezért jelentkeztem ide – meséli Molnár Imre, aki egy éve kezdte meg a tanfolyamot. - Szeretnék a saját cégemmel dolgozni majd, úgy, hogy ezen a szakmán kívül még több építőipari végzettséget is be kell még szereznem. Ha mindez sikerül, először tapasztalatot fogok gyűjteni, aztán vállalkozó leszek, remélem, minél hamarabb összejönnek a terveim.

Néhány alapszabály

- Szerintem ez egy elég jó pálya – vall a munkájáról Szellő Gábor, festő, mázoló, tapétázó. Persze ahhoz hogy rendesen keressünk, és fenn tudjunk maradni, elég lehetetlen munkákat is el kell vállalnunk. Ez utóbbit főleg az időtartamra értem, technikailag bizonyos szaktudással minden megoldható. A munkaidőt, mivel magáncég vagyunk, mi határozzuk meg magunknak, ez azt jelenti, hogy előfordul az is, hogy hétvégeken is nyakig mészporosan gürcölünk valahol, igaz, olyan is elképzelhető, hogy hetekig alig jön össze valami. Szóval, a kínálkozó lehetőségeket mindig meg kell ragadni, ez alapszabály nálunk, ha az ember vállalkozóként dolgozik. Legokosabb persze olyan munkát végezni, hogy a megrendelők kézről-kézre adjanak, és ennek egyik legfontosabb követelménye a pontosság, és ezzel egyenrangú dolog az udvariasság is – ezek alapszabályok.

Felmérés, korrekt becsléssel

- Mindenkinek a saját ügyességén és szerencséjén múlik, hogy mennyi idő alatt sikerül elhelyezkednie. Nálam ez elég hamar történt akkoriban, amikor végeztem, de vannak problémásabb időszakok is, bármilyen remek szakemberek lehetünk. Napjaim, hónapjaim teljesen az adott munkaterülethez vannak kötve. Összesen hárman vagyunk a csapatban, de előfordulnak olyan megbízások is, főleg a rövidebb, néhány naposak, amikor csak egy-két ember kell a feladathoz.

Mindig úgy kezdjük, hogy felmérjük az adott munkaterületet, megbeszéljük az árajánlatot, belekalkulálva az anyagköltséget és a munkadíjakat. Ehhez is kell egy rutin, és persze pontos, korrekt becslések. Néhányan, magán és cégmegrendelők esetében is, itt szoktak elbukni, ha irreális árakat mondanak be. Ezzel könnyen lejárathatják magukat a mi szakmánk képviselői, és persze mindenki, aki az építőipar bármelyik területén dolgozik. Ha már mindent elrendeztünk, először az anyagok szállítása történik meg, a festékek, létrák, vödrök, tapéták, nejlonok és minden szükséges kiegészítő. Ismernünk kell minden technikát, az egyszerű alapozásoktól a vakoláson át a dryvitozásig.

Nagyon fontos hogy tudjuk, milyen felületre melyik festék való, hogyan keverjünk, és hogyan védekezzünk a kellemetlen hatású anyagok ellen.  A felület előkészítése, tisztítása nagyon fontos minden munkakezdés során. Ügyelni kell a hézagok, repedések szakszerű kittelésére és a glettelésekre, mert sokan, akik kellő ismeretek nélkül fognak hozzá az otthoni munkálataikhoz, ezt a részt hajlamosak kihagyni, és meglepődnek azon, hogy néhány hónap múlva peregni kezd a festék.

A munkának van látszata

- Maga a munka tehát elég sokrétű, változó helyszínekkel, ha nem vagyunk időhöz kötve, lehet lazábban is csinálni, akár egy-két órás pihenőidőkkel. Sokszor tudunk beszélgetni, viccelődni festés, tapétázás közben, vagy ha éppen nem, akkor is hallgathatunk olyan zenét, amilyet akarunk, így is gyorsabban telik a nap. Ez is egy életforma, jó látni, ahogy haladunk egy-egy lakás vagy iroda újjáalakításával, az utolsó időszak mindig örömünnep és nagy megkönnyebbülés. Ilyenkor érezzük, hogy a munkánknak tényleg van látszata. Aztán, egy kis szünet után újra kezdjük az egészet. Persze azért az sem árt, ha keresünk is közben valamit, amire ezen a pályán, ha becsületesek vagyunk, van esély.

PV