Átkeresztelnek több iskolát?

oktatáspolitika, nevelés

Az országos központ, amely a jövőben iskolák fenntartását látja el, illetve annak járási szervei a jövőben önállóan dönthetnek az oktatási intézmények nevéről is.

A Népszava értesülései szerint már több helyen jelezték az iskoláknak, hogy a jövőben nem tarthatják meg jelenlegi nevüket. Elsősorban a "korszerűtlen személyekről" vagy éppen "országosan érdektelen" helyi hírességekről elnevezett intézmények számíthatnak arra, hogy a központ dönt az iskola új nevéről. Főként a Nemzeti alaptantervbe (Nat) újonnan bekerült írók lehetnek majd "népszerűek", Wass Albert, Nyirő József például.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke a Népszava kérdésére elmondta, a rendszer valóban lehetővé teszi az iskolák átnevezését, de ilyen szándékot hivatalosan eddig senki nem jelzett.

Ugyanakkor úgy vélte, a civil összefogás, a figyelemfelhívás, a lakosság tiltakozása megelőzheti az ilyen tervek felvetését, végrehajtását. Vállalhatatlan személyekről ugyanis hiba, bűn lenne oktatási intézményt elnevezni - utalt Mendrey a Nat-ra. Emlékeztetett: nemrég a miskolci Földes Ferenc Gimnázium esetében is a helyi összefogás akadályozta meg az átnevezést.

Népszava