A vámügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

precíz és pontos vagy, szereted magad körül a rendet, jól viseled, ha szabályok alapján kell dolgoznod.

Milyen ez a munka?

Vámügyintézőként jó körülmények között dolgozhatsz

A külföldről származó, vagy a céged által oda kiszállított árukkal kapcsolatos vámügyeket intézed. Utána kell nézned, hogy melyik árura milyen vámszabályok vonatkoznak, és azokat be kell tartanod.

Ki kell állítanod az eljárásokhoz szükséges nyilatkozatokat, okmányokat, azokat el kell küldened a megfelelő hivatalokhoz.

Gondoskodsz arról, hogy céged befizesse a szükséges vámdíjakat vagy megkapja a mentességről szóló igazolást, esetleg a visszatérítést.

Ezen a területen folyamatosan változnak a szabályok, ezért jó, ha szívesen tanulsz, és érdeklődő vagy. Sok adminisztrációval jár ez a feladat, nyilvántartásokat, kimutatásokat kell készítened. Előnye viszont, hogy nyugodt körülmények között dolgozhatsz, kiszámítható feladatok várnak rád ezen a területen.

Hogyan tanulhatod?

Az érettségi megszerzése után szerezheted meg ezt a végzettséget iskolarendszerű képzés keretében vagy felnőttképző tanfolyamon. Mivel ez a szakma a vám-, jövedéki-, és termékdíj ügyintéző végzettség egyik leágazása több képző központ ad lehetőséget arra, hogy a három végzettséget egyszerre szerezd meg, vagy ha az egyiket elvégezted, akkor a másik kettőt rövidebb idő alatt és olcsóbban tanulhatod.

Miről tanulsz majd?

-         vám- és jövedéki ismeretek

-         áruosztályozás, áruismeret

-         ügyviteli feladatok

-         jogi ismeretek

-         adózási feladatok

-         gazdasági feladatok

-         vámjogi ismeretek

Álláslehetőségek

Elhelyezkedhetsz köztisztviselőként a Vám- és pénzügyőrségnél, de alkalmazott lehetsz olyan vállalatoknál, amelyeknek külföldi partnerei vannak. Állami alkalmazottként a szolgálati időtől és a végzettségtől függően állapítják meg a béredet, ez nem túl magas. Magán cégeknél jobb fizetésre számíthatsz ezen a területen.