A tanító jobbkeze – a pedagógiai asszisztens

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ, OKJ, szakmakereső

Kisiskolások nevelésével foglalkozik, de nem tanár és nem tanító. Része a diákok mindennapjaiknak, de nem tanítja őket. Ehhez a munkához rengeteg türelem, kitartás, és nem utolsó sorban elkötelezettség kell.

Egy éves OKJ képzés során válhat belőlünk pedagógia asszisztens, amelynek díja nagyjából százezer forint körül mozog. A képzés előfeltétele az érettségi bizonyítvány.

- A nálunk tanulók 120 óra elmélet és 80 óra gyakorlat van, apróbb eltérések előfordulhatnak az egyes képzések között – mondja Semsey Klaudia, aki pedagógiai asszisztenseket oktat egy budapesti iskolában.

Az egy év során olyan tárgyakkal találkozhatunk, mint a pedagógiai ismeretek, a pszichológia és szociálpszichológia alapjai, közművelődési, gondozási és egészségügyi ismeretek, gyermek és ifjúságvédelmi ismeretek, továbbá gyógypedagógiai és oktatástechnikai ismeretek. Ami az írásbeli vizsgát illeti: a pedagógiai asszisztenseknek szakdolgozatot kell készíteniük, amelyet majd a képzést végző intézmény bíráltat el. A szóbeli vizsgán pedig egy központilag kidolgozott tételsor alapján kell vizsgázni.

A gyakorlati vizsga alkalmával pedig a leendő munkakörünknek megfelelő feladatokat kell megoldanunk, úgymint a szabadidős foglalkozások iskolai kereten belül, szabadidő jellegű foglalkozás iskolán kívül, közreműködés egyéni korrepetáláson, foglalkozáson. A gyakorlati vizsgát a gyakorlatvezető pedagógus értékeli.

Azoknak érdemes belevágniuk, akik alapvetően pedagógiai pályára készülnek. Ha nem vettek föl a kiszemelt felsőoktatási intézménybe, akkor érdemes beiratkozni erre az egy éves képzésre, ami után – ha nehezen is – elhelyezkedhetünk egy iskolában, és a továbbtanulásról sem kell lemondani. A következő évben újra próbálkozhatunk valamelyik főiskolán vagy egyetemen.

Komoly idegi terhelés

- A napom meglehetősen korán kezdődik, reggel fél hétkor már az iskolában kell lennem, ahol háromnegyed nyolcig felügyelem a beérkező gyerekeket, hogy minden rendben menjen – árulja el Kiss Éva, aki egy Budapesthez közeli általános iskolában dolgozik pedagógiai asszisztensként immár négy éve.

A tanulók beérkezése után Éva – ha szükséges – helyettesítésre indul. Fontos tudni, hogy egy pedagógiai asszisztensnek nem tartozik a feladatai közé a tanítás, ha helyettesítésre kerül sor, akkor „csupán” annyi a dolga, hogy fenntartsa a rendet az osztályban, és gondoskodjon arról, hogy a nebulók a lehetőségekhez mérten értelmesen töltsék el a negyvenöt percet.

- Ha éppen nem kell helyettesítenem, akkor adminisztrációs feladataim vannak, amelyek elősegítik a tanítást. Ilyen például a diákokat nyilvántartó elektronikus rendszer kezelése – mondja Éva. Ezen kívül még bőven akad feladta egy pedagógiai asszisztensnek: segít az ebédeltetésben, ha külső szabadidős programra kerül sor, (uszoda, kirándulás, múzeumlátogatás, stb.) akkor elkíséri az osztályt, hogy segítsen a tanítónak.

Ebből kifolyólag a munkaidő gyakran több mint napi nyolc óra.

Luxusnak számít

Pedagógiai asszisztensek kizárólag általános iskolákban dolgoznak, és főleg a kisiskolások nevelésében nyújtanak segítséget. Ugyanakkor elég kevés olyan iskola van, ahol alkalmazzák őket, pedig hasznosságukhoz nem fér kétség.

- Egy iskola számára luxusnak számít, ha pedagógiai asszisztenst alkalmaznak. Jómagam is egyedüliként dolgozom ilyen státuszban az iskolában – így Éva. Ha valaki ezt a munkát választja, akkor készüljön fel arra, hogy komoly idegi terhelésnek lesz kitéve, tudjuk meg Évától.

- Folyamatos zajban kell dolgoznom, hiszen a gyerekek állandóan hangoskodnak, főleg ha ebédeltetjük őket. Mindemellett erős egyéniségnek kell lenni, hogy tekintélyt tudj kiharcolni, főleg a nagyobb gyerekeknél – mondja Éva.

- Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, ha ez nem így lenne, akkor nem csinálnám – folytatja. Fontos, hogy aki erre a pályára adja a fejét, az értsen a gyermekek nyelvén. Ehhez sok-sok türelemre és empátiáira van szükség. Ezt nem lehet az iskolapadban elsajátítani, úgyhogy aki nem érzi, hogy birtokában van ezeknek a képességnek, illetve nem szeret gyerekek között lenni, az jobb, ha más szakmában kezd el gondolkodni.

Már csak azért is szükség van egy alapvető elhivatottságra, mert a fizetés siralmas. A közalkalmazotti bértábla szerint a pedagógiai asszisztensek az úgynevezett D1 kategóriába tartoznak, azaz havi 79.000 forintot vihetnek haza. Ráadásul az elhelyezkedés sem túl egyszerű, hiszen mint fentebb már említettük, az iskolák krónikus forráshiánya miatt ez egy olyan pozíció, amit szeretnek megspórolni az oktatási intézmények. Ami viszont előnyt jelenthet, hogy a tanítási szünetek a pedagógiai asszisztensre ugyanúgy vonatkoznak, ezért nyáron például nem kell dolgozniuk, és tantestületi üléseken sem kötelező részt venniük.

- Emellett nem elhanyagolható az a szeretet, amit kapok a gyerekektől. Ez mindig feltölt engem és megerősít abban, hogy ezt kell csinálnom – mondja Éva.

T.G.