A tanév elején érdemes beszélgetnünk a gyerekkel a balesetekről

pedagógia, gimnázium, szakközépiskola, szülők

bike A Generali reprezentatív, 1200 fős mintán végzett felmérést, melyből kiderül, hogy sok gyereket ér baleset az intézményben vagy az oda vezető úton. Éppen ezért sok szülő kíséri el a gyermekét, az általános iskolásoknak 54 százaléka, míg a középiskolásoknak 99 százaléka azonban így is egyedül megy iskolába. A szülők negyede 10 éves korától engedi önállóan közlekedni a gyermekét, míg további egyharmaduk még ennél is korábban, 8-9 évesen. Az iskolások 12 százaléka azonban csak 14 éves korától, vagy még később mehet szülői felügyelet nélkül iskolába.

A kutatásból kiderült az is, hogy a legtöbb általános iskolás gyalog, autóval vagy kerékpárral jut el az oktatási intézménybe, míg a középiskolások legnagyobb hányada általában tömegközlekedési eszközt vesz ehhez igénybe.

Az iskolások biztonságos közlekedését célozza a Generali a Biztonságért Alapítvány új kezdeményezése is, melynek keretében az ország több pontján csúszásgátló útburkolatok telepítését finanszírozza balesetveszélyes útszakaszokon, gyalogos átkelőhelyeknél. A biztonsági burkolat vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhetővé teszi a bevont útszakaszokat. Az Alapítvány a közelmúltban adta át az első ilyen burkolatot Tatabányán, egy óvoda és iskola mellett húzódó úton, de az ország több településén tervez még ehhez hasonló átadásokat a közeljövőben.

A szülők is sokat tehetnek azért, hogy gyermekük biztonságosan eljusson az iskolába. Érdemes így tanév elején beszélgetni a gyerekkel arról, hogy az iskolába vezető útvonalon vagy játék közben mire érdemes figyelnie. Nem kell úgy beállítani, mintha mindenhol veszély leselkedne rá, de egy kötetlen, a lehetséges veszélyeket sorra vevő beszélgetés után a gyerek is óvatosabb lesz sok helyzetben.