A pénz csak egy szám – a bolti pénztárosok

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Bolti pénztárosként a bankkártya használatának szabályaival is tisztában kell lenned

A bolti pénztáros tanfolyam körülbelül három hónapot vesz igénybe, a képzés és a díja általában harmincezer forint körül van. Ehhez még hozzájön a vizsgadíj, ami többnyire harminc és tizenötezer forint között mozog. Ugyanakkor létezik olyan képzés is, ahol a tandíj tartalmazza a vizsgadíjat is, megéri tehát rászánni az időt egy kis keresgélésre.

A tanfolyam időtartama három hónap, helye válogatja, hogy ez hány tanórát jelent a valóságban. Általában 70 és 100 óra között szokott lenni. Elméleti és gyakorlati képzésben egyaránt részesülhetsz, többnyire 50-50 százalékos arányban. Egyes helyeken a szakmai gyakorlatot helyben is lehet végezni.

Aki pénztárosként képzeli el a jövőjét, annak mindenképpen ajánlott egy ilyen tanfolyamot elvégeznie, ugyanis hiába tudjuk esetleg, hogyan és mit kell csinálni, két éve már csak szakirányú végzettség birtokában dolgozhatsz kasszában. Ráadásul igazán nincs sok feltétele annak, hogy belevágj egy ilyen tanfolyamba: nyolc általános és egy egészségügyi kiskönyv kell ahhoz, hogy elkezdjed.

- A képzés során az összes olyan információt igyekszünk átadni a leendő pénztárosoknak, ami elősegíti a jövőbeli boldogulásukat – árulja el Kulcsár Piroska, aki az egyik szakképző helyen tart szakmai gyakorlatot leendő pénztárosoknak. - Így aztán a három hónap folyamán a pénztárosok megtanulhatják az áru- és vagyonvédelemre vonatkozó legfontosabb előírásokat, szakszerűen kezelni az egyes géptípusokat, és egyéb berendezéseket. (Pl.: bankkártyaleolvasó, vonalkód-leolvasó, elektronikus mérleg, stb.)

Ezen kívül baleset-, munka-, tűzvédelmi, környezetvédelmi és minőségirányítási szabályokat kell tudniuk, továbbá a higiéniai és fogyasztóvédelmi előírásokat. Nagyon fontos még a pénzelszámolási/pénzkezelési szabályok ismerete is – tudjuk meg Piroskától.

A fentiekből is látszik, hogy egy pénztárosnak korántsem csak a pénztárgéphez kell értenie. Mindezt megerősíti Bércesi Józsefné is, aki több mint tíz éve dolgozik ebben a szakmában:

- Ugyan vannak olyan helyek – főleg egyes hipermarketek – ahol egy pénztárosnak valóban csak annyi a dolga, hogy a kasszában üljön és minél több terméket húzzon le egy perc alatt. Erre kitaláltak egy mérőszámot is, amit termék/percben határoznak meg. Az számít jónak, ha egy perc alatt 13-15 termék fordul meg a kasszás kezei között. Viszont egy kisebb boltban más feladatokat is a pénztárosnak kell ellátnia, ilyen lehet például a takarítás vagy a kisebb áruk polcra való felhelyezése.

Természetesen a bolti pénztárosoknak is vizsgát kell tenniük a tanfolyam végén. Elméleti és gyakorlati vizsga is van. Előbbi tételek alapján megy, míg a gyakorlati vizsga alkalmával már vevőket kell zökkenőmentesen kiszolgálni.

Zsebre megy a játék

Egy pénztárosnak sokfelé kell figyelnie a munkája során. Már csak azért is, mert nem csupán készpénzes fizetés létezik a világon.

- Sokféle utalvánnyal is szoktak fizetni, vagy éppen bankkártyával. Észnél kell lenni, ugyanis se a hiány, se a többlet nem jó. A saját zsebedre megy a játék, a hiányt neked kell kifizetni, a többlet pedig nem tarthatod meg – így Bércesi Józsefné, aki annak idején azért lett pénztáros, mert nem akadt más munkalehetőség. - Egy vidéki kisboltban kezdtem, ott tanultam meg az alapokat. Később aztán megszerettem ezt a munkát és már nem éreztem kihívást a vidéki pénztárosságban. Azért jöttem Budapestre dolgozni, mert itt több a vásárló és nagyobb a pörgés – mondja, majd hozzáteszi, hogy mindig szeretett számokkal dolgozni, az eredeti szakmája is hasonló: bérszámfejtőként dolgozott sokáig.

- Nem szabad a pénztől félni, az csak egy szám, amivel dolgozol – tanácsolja a pályakezdőknek Bércesi Józsefné. Úgy gondolja, hogy nem szabad megijedni a kezdeti nehézségektől pár hét alatt belejön az ember. - Megtanulod egyes termékek kódjait, ha valaki ezt akarja csinálni, akkor ez igazán nem jelent akadályt. Közhelynek számít ugyan, de a vásárlónak mindig igaza van. - Aki ezt nem tudja elfogadni, és nem szeret emberekkel foglalkozni, illetve nem elég türelmes, annak csak nyűg lesz ez a pálya. Szinte folyamatosan problémákat kell kezelni, ez az egész egy nagy türelemjáték. Mindemellett fontos, hogy udvarias és segítőkész legyél, de megalázkodni nem kell – véli Bércesi Józsefné.

Változó kereset

Pénztárosként nem rosszak az elhelyezkedési esélyek, bár Bércesi Józsefné úgy gondolja, hogy „normális helyre” csak ismeretség segítségével lehet bekerülni.

- Ha megszűnne a mostani munkahelyem, nem biztos, hogy könnyen találnék másik állást – mondja, és hozzáfűzi, hogy szerinte manapság sehol nem könnyű az elhelyezkedés. A kereset eléggé változó lehet. Attól függően, hogy hol sikerül elhelyezkednünk, körülbelül nettó hetven és százhúszezer forint között vihetünk haza egy hónapban.

- Munkám során nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, ezért is szeretem csinálni. Vannak törzsvásárlóim, akik kizárólag hozzám állnak be a sorba – mondja Bércesi Józsefné és úgy véli, hogy az ilyen pozitív élményekért is megéri ezt csinálni.

T.G.