A boldogság tanulható?

felnőttképzés, felnőttoktatás, tanfolyam, tréning

A boldogságról gyakran csak akkor beszélünk, amikor hiányzik, vagyis amikor éppen boldogtalanok vagyunk. Pedig a pszichológusok arra jutottak, hogy a boldogságunkat mi magunk is megteremthetjük, nem kell tehetetlenül a csodára várnunk.

A Pozitív Pszichológia több elmélet tapasztalatainak felhasználásával igyekszik megtanítani az embereket arra, mi a boldogság titka.

Az egyik a „Tanult tehetetlenség” elmélete, amely depressziókutatásokból indult, arra ösztönöz, hogy megtanuljunk optimistán élni. A pszichológia és az orvostudomány rájött, hogy teljesítőképességünk szoros összefüggésben van világlátásunkkal. Pozitív gondolatokkal telve jobban tudunk koncentrálni, tanulni, hatékonyabban oldjuk meg a kihívásokat.

A másik elmélet alapja, hogy a tisztelet, a hála, a remény, az öröm, a jókedv, a büszkeség érzései nélkül idegrendszerünk nem képes úgynevezett „kinyit és teremt” üzemmódban működni.

Az is fontos, hogy minden ember az erősségek csak rá jellemző keverékével rendelkezik, és a legjobb teljesítményt akkor tudja nyújtani, ha úgy él, hogy ezeket az erősségeket alkalmazni és fejleszteni tudja. Ezért megismerje saját erősségeit, és megtalálja azokat a helyzeteket, amelyekben ezeket gyakorolhatja. Így tehát megtanulható, hogyan teremthetjük meg saját boldogságunkat. Több tanfolyamon is elsajátíthatjuk, hogyan érhetjük el teljesítőképességünk maximumát, hogy elégedett emberré váljunk.